Verboden Toegang 3.0 Vrijheld

Op zaterdag 15 april, 78 jaar na de bevrijding van Friesland vond in boerderij De Groninger, te Nijmirdum,

de Premiere plaats van Verboden Toegang Toegang 3.0, Vrijheld, een productie van Keet en Co in samenwerking met theatergroep de Hege Fonnen

Het publiek verzamelde zich bij Restaurant De Eerste Aanleg en stapten, niets vermoedend twee bussen in.Daar sprak hun geweten hen toe over de keuze die ze hadden gemaakt aan de hand van een kaartje. Halverwege stapten er drie vluchtelingen , op zoek naar onderdak en eten. In de andere bus stapte Boris Hooday in, postbode (maar nu even niet), die de bus controleerde op vluchtelingen.

In de Groninger aangekomen, werd verteld over de geschiedenis van de boerderij, de enige Groningse Boerderij in Friesland.

Theatergroep de Hege Fonnen speelden onder regie van Wybren Landman, de eenakter “de weg langs de boerderij”, een indringend verhaal over een boerengezin wat vluchtelingen hielp de grens over te gaan.

Afgewisseld met prachtige muziek met de zangeressen Janneke Waringa en Elske Fekkers, begeleid door piano en cello.

Spelers:

Janus Marcowich- Bert Schotpoort

Nuska Marcowich- Anneke de Vries.

Nina Marcowich- Klaziewna vd Veen

Dr Jörgler- Tineke Waringa

Myra Jörgler- Martha Bijl

Vrouw Hodaay- Willy Kuipers

Boris Hodaay- Wybren Landman

Na de koffie werd het publiek in de bussen naar het monument, achter de boerderij gebracht waar fakkels op de dijk hen begeleidden. Een gedicht , door Job Degenaar geschreven werd verteld door Japke Schurer en Marian vd wal vertelde het trieste verhaal van de doodgeschoten verzetstrijders aldaar, die pas na een jaar werden gevonden, in 1946…..

Kon dit de zondagmiddag plaatsvinden bij het monument , zaterdagavond was het te koud en werden de verhalen in de bus gedaan

Op de terugweg sprak het Geweten het publiek nogmaals toe en wenste hen een fijne avond verder..